Ако сте диабетик! Тези плодове са табу за вас

https://zdravno.net/bolesti/ako-ste-diabetik-tezi-plodove-sa-tabu-za-vas/114348 Zdravno.net
Ако сте диабетик! Тези плодове са табу за вас

Има храни, които притежават висок гликемичен индекс

Те причиняват висок скок на кръвната захар и затова не бива да се консумират от диабетици. Както и от хора, които се притесняват, че ще вдигнат захарта.

Именно тези храни карат тялото да има висок прилив на инсулин, като противодействие на въглехидратите. В резултат чувството на глад се засилва в рамките на два или три часа.

Поради тази причина човек изпитва желание да се храни допълнително. Такъв рисков плод е бананът, защото е в висок гликемичен индекс. Следват го портокалите, мангото, както и гроздето, също така фурмите. Същите качества притежават и крушите.

Обратно на тях ,в нисък гликемичен индекс са горските плодове. Това са всичките, като ягоди, малини, боровинки, къпини. В списъка влизат още сливи, киви и грейпфрут.

Но освен да се подбират внимателно плодовете, за да не се повдига кръвната захар, трябва да спазвате и балансираната диета.

Затова е хубаво да се вкарат в диетата пълнозърнести храни, както и зеленчуци, също бобови растения. Динята се смята за здравословна храна, но има висок гликемичен индекс. Други храни с такъв показател са захарта, сладкишите, както и безалкохолните напитки, бял хляб, бял ориз, също и картофите.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.