Диетолог казва: Кога е най-добре да изпием първото кафе!

https://zdravno.net/bolesti/dietolog-kazva-koga-e-nay-dobre-da-izpiem-parvoto-kafe/133582 Zdravno.net
Диетолог казва: Кога е най-добре да изпием първото кафе!

Кафето ни ободрява и ни зарежда с енергия за деня

Това е първата напитка, която пием след като станем от сън. Диетолозите и гастроентеролози съветват кога е най-добре да пием първото си кафе за деня.

Веднага след събуждането хората получават дозата си кортизол или хормона на стреса. Той ни помага да станем от леглото, да извършим сутрешния си тоалет, да закусим и накрая да отидем на работа.

Нивата на хормона на стреса са най-високи между седем и осем чеса сутринта. Все пак те зависят от циклите на съня на отделния човек.

Както кортизола, така и кофеина в кафето повишава енергийните нива в организма ни.В тази връзка диетолозите съветват първата чаша кафе да се пие преди десет-единадесет часа през деня.

По думите им добре е да се знае как се усвоява кафето от организма ни, по времето, когато го консумирате. За да се елиминира напълно кофеина от организма са ни необходими около десетина часа, уточняват експертите.

Най-добре е да не се пие кафе в следобедните часове, защото по този начин се пречи на здравия сън. По принцип кофеинът може да се натрупва в организма и да има дълготраен ефект върху човека през целия ден.

Източник: Факти.бг

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.