Кои яйца са по-полезни? Твърдо сварените или рохките

https://zdravno.net/bolesti/koi-yayca-sa-po-polezni-tvardo-svarenite-ili-rohkite/144344 Zdravno.net
Кои яйца са по-полезни? Твърдо сварените или рохките

Яйцата са много полезни за здравето ни

Някои ги предпочитат твърдо сварени, други обичат да ги хапват рохки. В кой вариант тези кокоши продукти са по-полезни?

Ако целта ви е да запазите възможно по-дълго хранителните вещества в яйцето, не го варете по-дълго от пет минути. Това означава, че рохко сварените яйца са по-полезни, понеже в тях протеинът се запазва и се усвоява доста по-добре.

Краткото варене и термична обработка показва, че аминокиселините в яйцата се запазват и разрушаването им е минимално.

Твърдо сварените яйца също са полезни, затова не се отказвайте да ги консумирате и в този вариант. Но те ще съдържат по-малко хранителни вещества, отколкото в рохките.

За тези, които държат на външния си вид, яйцата се грижат за здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. При редовната консумация на яйца кожата става по-гладка и еластична. Косата и ноктите вече не се чупят.

Яйцата са богати на многобройни витамини и микроелементи.Те съдържат също голямо количество аминокиселини, както и полиненаситени мастни киселини омега-3. Същите се намират още в рибите, лена, сусама и в ядките.

Сложните вещества, които се съдържат в яйцата, отговарят и за нормалната работа на храносмилателната система,перисталтиката и прочистването на червата. И е добре да се консумират със зеленчуци и зърнен хляб.

Източник: Здраве.то, Crimesbg.com

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.