Колко вода да изпиете на ден, за да не си навредите?

https://zdravno.net/bolesti/kolko-voda-da-izpiete-na-den-za-da-ne-si-navredite/128421 Zdravno.net
Колко вода да изпиете на ден, за да не си навредите?

Водата е полезна за организма

Поддържането на хидратацията на тялото е от значение за здравето ни, както и за поддържане на телесните ни функции.Водата се грижи  за нормалната температура, за разнасяне на хранителните вещества, както и за храносмилането.

Но излишното количество вода вреди на тялото и на органите ни. То е познато като задържане на вода, но може да има отрицателни последствия и за функциите в тялото ни.

Нормалният прием на вода е около осем чаши на ден. И все пак количеството вода, което приемаме на ден зависи от здравословното ни състояние, от средата и упражненията, които правим.

Прекаленият прием на вода може да засегне мозъчните функции. Случва се, когато в клетките има прекалено много вода и те се подуват.

Излишното количество вода може да окажат натиск на мозъка, което да причини сънливост, объркване. Също така може да предизвика повишаване на кръвното налягане, както и намаляване на сърдечната честота.

Когато нивата падат, в резултат на излишната вода, клетките набъбват и това може да доведе до риск от гърчове, кома, дори смърт.

Друг признак на дехидратация или хипер хидратация от излишна вода в тялото води до намаляване на солта в клетките и те се подуват.Това може да причини подуване на мозъка, увреждане на мозъчните функции и затруднено дишане.

Източник: Здраве.то

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.