Не ги подминавайте! Първи симптоми при рак на дебелото черво

https://zdravno.net/bolesti/ne-gi-podminavayte-parvi-simptomi-pri-rak-na-debeloto-chervo/131102 Zdravno.net
Не ги подминавайте! Първи симптоми при рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво и на червата трудно се диагностицират

Когато вече разберете, че сте болни, става много късно за лечение. Ако това онкологично заболяване се хване в началото, в деветдесет на сто от случаите то е лечимо.

Затова специалистите съветват да се обръща внимание на промените при функционирането на организма ни.

При тези признаци непременно трябва да се консултирате с лекар, ако ги забележите. А те са щом забележите кръв или слуз по време на изхождане, също така наблюдавате често да имате запек или ако се редува запек с разстройство.

Бъдете бдителни и потърсете консултация със специалист, ако почувствате постоянна обща слабост, лесна умора, също така имате бледност по кожата.

Понеже ракът на червата или на дебелото черво се отрива трудно, експертите съветват след 40 години да се изследват изпражненията за кръв и за слуз. И на всеки десетина години да си правете фиброколоноскопия.

Рискът от развитие на рак на дебелото черво се увеличава, ако имате полипи по дебелото черво.

Другите рискови фактори за развитие на опасната болест са прекомерната консумация на червено месо, ако боледувате от диабет, имате възпалителни заболявания на дебелото черво, както и генетична предразположеност.

Източник: Здраве.то

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.