Не само храната вдига кръвната захар!Ето още причини

https://zdravno.net/bolesti/ne-samo-hranata-vdiga-kravnata-zahareto-oshte-prichini/128850 Zdravno.net
Не само храната вдига кръвната захар!Ето още причини

Не само консумацията на въглехидрати вдига кръвната захар

Разбира се, че големите количества преработени въглехидрати, както и лошия начин на живот повишават нивата й. Но не само сладките плодове, сладкиши и зърнените храни са виновни. Причина за високата кръвна захар може да се окаже и стреса.

При стрес се отделят хормоните кортизол и адреналин.Освобождаването им вдига енергията, но в краткосрочен план това е полезно.При тази ситуация трябва да се справите със стреса, след което нещата се успокояват.

Недостатъчният сън също повишава кръвната захар. Причината е, че при това състояние се освобождава кортизол, което повишава глюкозата и кръвната захар се повишава. Затова е добре да се спи 7-6 часа. А  и ако не спите достатъчно, чувството на град се повишава.

Нередовното движение също повишава нивата на кръвната захар. Мускулите се нуждаят от енергия ,за да се движат, затова използват глюкозата като източник на енергия.

Учените установиха, че ходенето , дори стоенето прави за минути илби час-два също оказват значително влияние на кръвната захар. Интензивните упражнения имат по-голям ефект.

Храненето също оказва влияние. Установено е, че при храненето сутрин метаболизмът е по-активен.Тогава тялото усвоява по-добре кръвната захар. Ако ядете вечер, преди лягане, на тялото му коства повече време, за да използва глюкозата.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.