Опасната болест на Шагас може да се предава и с храната

https://zdravno.net/bolesti/opasnata-bolest-na-shagas-mozhe-da-se-predava-i-s-hranata/135643 Zdravno.net
Опасната болест на Шагас може да се предава и с храната

Бразилският доктор Карлос Рибейро Жустиниано Шагас за първи път диагностицира опасната инфекциозна болест през 1909 година

Тя е причинена от протозоен паразит.Болестта е засегнала 6-7 милиона хора по света, като има заразени в Америка, Канада, както и някои европейски страни.

Болестта протича със сериозни усложнения, включително сърдечни проблеми и последвала смърт. Според Свотовната здравна организация на година умират около 12 000 хора от нея.

Можем да се заразим по няколко начина, като единия е ухапване от т. нар. целуващи буболечки и последвало изхождане до раната.Това най-често се среща в Латинска Америка.

Хапването на замърсени храни и напитки също води до заразяване.Заразата може да се предаде от майка на дете, чрез кърмене, трансплантация на органи, кръвопреливане или лабораторни изследвания.

Заразата протича в началото леко-с подуване и температура. Но може да остане латентна с десетилетия, като поразява сърцето и храносмилателната система.

Ако болестта на Шагас се хване навреме, в началото, може да се излекува. Но колкото по-дълго продължава, толкова нещата се усложняват, получават се странични ефекти, лекарствата не действат и изхода често е фатален.

Стратегиите за общественото здраве са превантивни мерки-пръскане срещу инсектициди, както и внимателен оглед на органите за трансплантация, както и при кръвопреливане.

Източник: Crimesbg.com

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.