Първи симптоми на опасната „тиха болест“ на черния дроб

https://zdravno.net/bolesti/parvi-simptomi-na-opasnata-tiha-bolest-na-cherniya-drob/125383 Zdravno.net
Първи симптоми на опасната „тиха болест“ на черния дроб

Всеки знае колко важно е черния ни дроб да е здрав

Смята се погрешно, че само при хора, които прекаляват с консумацията на спиртни напитки, черния дроб боледува.

Има още едно заболяване, наречено от експертите „тихата болест“ на черния дроб и това е омазнения или затлъстял черен дроб. От него страдат все повече хора по света, които не пият.

Макар и изключително опасно, болестта не се диагностицира, преди да навлезе в напреднал стадий.

Ключово за лекуване от „тихата болест“  е бързо и навреме да го диагностициране.Затова трябва да разберем кои са първите симптоми, сигнализиращи за омазнения черен дроб.

Едни от тях са болка и тежест в горната дясна част на стомаха, почти постоянно подут корем, отслабване, загуба на апетит, слабост, немощ, липса на сили, умора.

За болестта може да алармира още главоболие, замайване, разширени кръвоносни съдове, жълтеникава кожа, червен оттенък на дланите.

Също така повишеното кръвно налягане и нива на холестерола в кръвта може да са сигнали за омазнен черен дроб.Болестта може да се причини както от приема на доста алкохол, така и от липсата му.

Може да се появи заради затлъстяване, прием на повече тлъсти храни и захар, както и от гладуване. Приичината може да е и инсулиновата резистентност.

Причинява се също от генетична предразположеност или наличие на бактерии в чревния тракт. Спасението е детокс, здравословен начин на живот  и полезни храни.

Източник: Ретро

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.