Полезно или вредно е да се мажем с кисело мляко при слънчево изгаряне?

https://zdravno.net/bolesti/polezno-ili-vredno-e-da-se-mazhem-s-kiselo-mlyako-pri-slanchevo-izgaryane/140099 Zdravno.net
Полезно или вредно е да се мажем с кисело мляко при слънчево изгаряне?

Стимулира се производството на витамин Д, ако умерено се излагате на слънце

Но при прекомерно печене, особено в непоносимите жеги, това може да доведе до изгаряне, както и до стареене на кожата.

За да се предотвратят вредите, както и да се възстанови естествената хидратация на кожата, добре е да се погрижим за кожата си. За да се компенсира загубата, трябва да пием и достатъчно количество вода.

Овлажняващите лосиони и кремове също възстановяват кожата и дават усещането за облекчаване на болката от изгаряне.

При прегоряла кожа да се избягват продукти, в които има алкохол или парфюми, защото те могат да изсушат и раздразнят кожата още повече.

Въпреки че има народни поверия, че киселото мляко облекчава слънчевите изгаряния. Но научните изследвания доказват, че то дори може да влоши състоянието на прегорялата кожа.Киселото мляко съдържа млечна киселина и бактерии, които може да я раздразнят.

При изгаряне кожата става чувствителна и доста податлива на инфекции. А след като се намажем с кисело мляко може да се предизвика микробиологичен дисбаланс и да се причини сериозни възпаления.

Затова е по-добре да се използват специализирани продукти, които се грижат за кожата. Те успокояват, хидратират и защитават кожата, като не я дразнят.

Подходящи са и продукти, съдържащи пантенол или витамин Е. Пазете се от жаркото слънце, стойте повече на сянка, носете защитни облекла и си слагайте слънцезащитни кремове с висок фактор.

Източник:  Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.