Познат витамин ни спасява от мозъчен удар!

https://zdravno.net/bolesti/poznat-vitamin-ni-spasyava-ot-mozachen-udar/115776 Zdravno.net
Познат витамин ни спасява от мозъчен удар!

Инсултът поразява все повече хора на по-млада възраст

След като навъртите 55 години, угрозата от мозъчен удар драстично нараства.

В резултат на тази болест се разрушава кръвообращението на мозъка, което уврежда функциите му. Като степента на поражението е различна.

Има два вида инсулт-исхемичен и хеморагичен. При исхемичният мозъчен удар има остър недостиг на кислород за клетките на мозъка. Причината е запушване на кръвоносен съд. По-рядко се причинява от тромбофлебит на мозъчните вени.

Хеморагичният мозъчен удар се причинява от кръвоизлив. Той е по-рядък, но пък по-смъртоносен. Особено в първото денонощие, ако не се реагира.

Според експеримент, проведен от американски учени се е установило, че витамин Д е много полезен за здравето на сърдечно-съдовата система. Може да се запасите с него, като прекарвате на слънце около петнадесетина минути на ден.

При липса на този важен витамин се увреждат клетките, които обхващат вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. В резултат на това се влошава сърдечно-съдовата система и увеличава натоварването което „удря  и уврежда“ миокарда. Затова е толкова важен за здравето! Достатъчното количество на витамин Д в организма поддържа нивото на азотен оксид в тялото ни. Неговата липса в кръвта може да причини инсулт.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.