Шинрин-йоку или японски начин да се справим със стреса и депресията

https://zdravno.net/bolesti/shinrin-yoku-ili-yaponski-nachin-da-se-spravim-sas-stresa-i-depresiyata/133431 Zdravno.net
Шинрин-йоку или японски начин да се справим със стреса и депресията

Шинрин-йоку е начин да се преборим със стреса, депресията и много незаразни болести. Шинрин-йоку или „къпане в гората“ възниква през 80-те години в Страната на изгряващото слънце.

Въведена е като национална здравна програма от Агенцията на горите в Япония. Идеята възниква за съхраняване на здравето, като се противопостави на стреса, увеличаващите се незаразните болести и феноменът смърт от преумора в Япония.

Шинрин-йоку е терапевтичен начин да се прекара повече време сред природата, която лекува душата и тялото.Това е възможност петте сетива да се свържат с природата, а те са очи, уши, нос, уста, ръце, крака.

Пеенето на птиците, шума на гората, шума на потока, слънчевата светлина, свежестта на гората, зеленината на дърветата,естествената аромотерапия на гората, възможността да докоснете дърветата, да чуете бриза между тях, да легнете на тревата, всичко това представлява „горско къпане“.

Това е необикновено сетивно преживяване, което понижава стреса, лекува депресията, подобрява настроението, понижава чувството за тревожност.

Изследването на японските учени показва, че „къпането в гората“ укрепва имунитета, регулира нервната система, намалява кръвното налягане, лекува депресията.

Доказано е, че шинрин-йоку може да окаже дори превантивни мерки срещу рака, хепортонията, исхемичната болест на сърцето, депресия, проблеми със стомашно-чревния тракт  и още положителни ефекти върху здравето.

Източник: Марица

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.