Спецовете алармират:Гледането на телевизор ни оставя без мозък?

https://zdravno.net/bolesti/specovete-alarmiratgledaneto-na-televizor-ni-ostavya-bez-mozak/123981 Zdravno.net
Спецовете алармират:Гледането на телевизор ни оставя без мозък?

Продължителното гледане на телевизор ни вреди

Това са установили американски учени в обширно изследване.Те констатирали, че колкото по-продължително време гледаме телевизия, толкова ни оставя по-малко сиво вещество в мозъка.

Затова гледането на телевизор да не продължава повече от два-три часа.След края на експеримента тези, които прекарвали пред малкия екран 2-3 часа, имали по-малко по обем сиво вещество от тези, които прекарвали същите часове в игра на настолни игри или други занимания, но не и гледане на телевизия.

В най-лошият случай прекомерното вторачване в малкия екран може дори да доведе до деменция, предупреждават спецовете.

Според научното обяснение, че при прекомерното гледане на телевизия почти се изключва лявото полукълбо на мозъка, което отговаря за аналитичните мисловни процеси.

Като седим пред екрана, ние попиваме чутотот и видяното, като го взимаме за чиста монета, без да го осмислим  и анализираме.Гледането на телевизия ни вкарва в нещо като в транс. В такъв случай се променя предния лоб на мозъка, който отговаря за мисловните процеси и спомага за аналитичното мислене.

В такъв случай човек използва само дясното полукълбо, като лявото просто закърнява.Спецовете са констатирали, че ако изключим работата на лявото полукълбо, то закърнява.Това на практика означава, че само половин минута да гледаме телевизора, тогава ние оставяме с половин мозък.

Източник: Ретро

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.