Учени бият тревога: Дебне ни еленова „зомби“ болест!

https://zdravno.net/bolesti/ucheni-biyat-trevoga-debne-ni-elenova-zombi-bolest/128807 Zdravno.net
Учени бият тревога: Дебне ни еленова „зомби“ болест!

Учени се тревожат за разпространяващата се „зомби болест по елените“

Те се притесняват, че заразата може да се прехвърли и на хората. Засега се разпространява сред дивата природа, но може да плъзне и по хората. На този етап обаче няма категорични доказателства, че това ще се случи, пишат от Би Би Си.

Това е вид прионна болест, като заразата се разпространява сред елени, северни елени и лосове в Северна Америка, Канада, Скандинавия и Южна Корея. Някои експерти са притеснени, че може да се разпространи и върху човешкия род.

„Досега не е регистрирано предаване на болестта от елени и лосове на хора, но все пак трябва да бъдем крайно внимателни“, алармират учените.

До момента няма доказателство, че болестта се предава от болни животни на хора при консумация на месото им, при докосване до тях или до пиенето на вода, както от пипане на заразена почва или вода.

Но проучванията, дали е възможно болестта да се предаде на хората от заразено животно, продължават.

Болестта протича със загуба на тегло, прекалено пиене на вода и уриниране, лош баланс и координация, затруднено преглъщане и увиснали уши.

Класическите признаци на заболяването-люшкащо се, препъващо се и лигавещо се животно е довело до името на болестта „зомби еленова болест“. Диагнозата се поставя трудно, защото признаците могат да се проявят след месеци или дори години.

Източник: Ретро

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.