Защо дъската за рязане е по-опасна от тоалетната чиния?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-daskata-za-ryazane-e-po-opasna-ot-toaletnata-chiniya/119397 Zdravno.net
Защо дъската за рязане е по-опасна от тоалетната чиния?

Ново проучване сочи ужасяващ факт

Според него дъската за рязане в кухнята съдържа двеста процента повече фекални бактерии от тоалетната чиния. Неправилно се смята, че тоалетната е мръсно място, за което използваме различни дезинфектанти, за да го обезпаразитим.

Спецове са установили, че недобре измитата кухненска дъска е в пъти по-опасна от тоалетната чиния.

Тя може да бъде развъдник на много опасни, патогенни бактерии  и микроорганизми, включително и на еширихия коли.

Жизненоважно е да почистваме старателно дъските за рязане, също така кухненските плотове.В противен случай там ще се развиват опасни бактерии и патогени, предупреждават спецовете.

Еднакво опасно е както суровото месо, така и суровите зеленчуци. Ето защо след рязане дъската трябва да се измие много старателно.По думите на спецовете най-опасни са суровите картофи. Те съдържат патогенни организми, които причиняват диария и гастрит.

Когато картофите се извадят от почвата, обработена с оборски тор и се внесат в кухнята, опасните бактерии може да се разпространят върху кухненските плотове и дъските за рязане.

Ако нарежем картофите, които не сме измили добре и след това просто избършем дъската, това благоприятства развитието на патогени и бактерии.

Затова мийте изключително прецизно както кухненските плотове, така и дъската за рязане, след като сготвите, съветват експертите.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.