Защо фасулът е суперхрана за българина?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-fasulat-e-superhrana-za-balgarina/117034 Zdravno.net
Защо фасулът е суперхрана за българина?

Фасулът е наистина суперхраната за българина

Фасулът влиза в традиционните храни за нашенеца.

Причината е, че той притежава уникален състав. Това твърди проф. д-р Божидар Попов, диетолог, председател на Българското дружество по хранене и диетика и шеф на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене.

От всички растителни продукти фасулът може да се похвали с уникален белтъчен състав.Той, заедно с останалите бобови култури има най-добър балансиран състав, които изграждат имунитета.Такива са още лещата, грахът, соята, но фасулът държи първенството. По думите на специалиста, проф. д-р Божидар Попов той съдържа най-важните девет незаменими аминокиселини, които организма трябва да ги приема задължително, гарантиращи здравето.Освен това през Средновековието именно фасулът е спасил българина от глад и мизерия, категоричен е експертът.

Фасулът притежава и минерални вещества, като мед, цинк и още желязо.Тези микроелементи също съхраняват имунната система.

 Тези вещества са много необходими за балансираното и пълноценно хранене.

При зеленчуците първенството държи и чесънът. Той притежава доказано антивирусно действие. Благодарение на своя състав чесънът има и бактерицидно действие.Той успешно се справя с грип, настинки и всякакви вируси и бацили.

Подобно действие оказват още лукът и празът, но те действат по-слабо от първенеца чесън.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.