Диетологът д-р Силвия Паскалева: Количеството сол трябва да бъде строго прецизирано!(Ето колко)

https://zdravno.net/dieti/dietologat-d-r-silviya-paskaleva-kolichestvoto-sol-tryabva-da-bade-strogo-preciziranoeto-kolko/48468 Zdravno.net
Диетологът д-р Силвия Паскалева: Количеството сол трябва да бъде строго прецизирано!(Ето колко)

Диетологът д-р Силвия Паскалева обяснява ползите и вредата от солта

  Диетологът д-р Силвия Паскалева е категорична, че количеството сол в ястията ни трябва да бъдат строго прецизирани. Лекарката обяснява какви са ползите и вредата от този продукт в храната ни. На всеки е ясно, че солта или т.нар. натриев хлорид е изключително важна за човешкия организъм. Тя е важна за електролитния баланс в тялото ни. Участва в отделянето на стомашна киселина, за да преработи храната, която консумираме. Солта е важна за провеждане на мускулно-нервните импулси. През горещините отделяме пот, като с нея излиза и по-голямо количество сол. Затова трябва да бъде набавяна. [caption id="attachment_4918" align="aligncenter" width="365"] Д-р Силвия Паскалева дава ценни съвети за здравето[/caption] В по-голямо количество солта е опасна за хора със сърдечно-съдови заболявания, защото причинява задържане на вода в организма. Вредна е и за пациенти с бъбречни заболявания, както и за зрението. Вреден е както дефицитът, така и прекаленото засищане на организма ни, защото измества електролитите в една или друга посока, която не е полезна. Здравословната доза сол е около 3 грама дневно, са препоръките на Световната здравна организация. Това количеството се побира в една чаена лъжичка до лъжичка и половина. Важно е да се знае, че 80% от тези препоръчителни 3 грама поемаме всеки ден с храната, която консумираме. Съдържа се в сиренето, кашкавала, колбасите, хляба, дори и в сладкишите. Солта е важен консервант, затова присъства в различните консерви и туршии. Затова трябва да си набавяме това дневно количество от 3 грама само 20% от солниците, с които овкусяваме салатите и останалите ястия. Като консумираме йодирана сол, ние вкарваме в организма си и йод, който е важен за здравето на щитовидната ни жлеза. Но трябва да бъдем внимателни с появилата се в последните години на пазара калиева сол. Тя засилва диурезата и повишава риска от остеопороза. Затова д-р Паскалева препоръчва двата вида сол да се редуват.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.