Доживяхме! Викаме първата въздушна линейка от 10 април

https://zdravno.net/zdravni-novini/dozhivyahme-vikame-parvata-vazdushna-lineyka-ot-10-april/130796 Zdravno.net
Доживяхме! Викаме първата въздушна линейка от 10 април

Първата въздушна линейка у нас проведе тест на екипажа за реакция при екстремни ситуации

Проведеният рискован сценарий е ключов, за да вземе въздушният оператор лиценз за дейност. Очакванията са реалните мисии да започнат от 10 април.

До тази дата се очаква медицинският хеликоптер да бъде въведен изцяло в експлоатация  и да реагира на сигнали на пациенти, бедстващи и пострадали, които да се обаждат на телефон 112.

Медицинският хеликоптер е закупен с европейски средства и вече има обучен медицински екип, както и български пилоти, които да летят с него.

Очаква се първата въздушна линейка да покрива територията на Западна България.Засега ще изпълнява полети в светлата част на деня, при ясно и слънчево време.

От средата до края на годината, поетапно, у нас ще пристигнат още два медицински хеликоптера. До 2026 година България трябва да разполага с общо шест медицински хеликоптера.

Базите им са ситуирани така, че всяка част от страната да бъде покрита от поне две въздушни линейки.С летателни площадки на 20 болници.

Първата лицензирана площадка за медицинските хеликоптери е на столичната болница „Света Ана“. Следващите площадки ще бъдат изграждани поетапно.

Във въздушната спешна помощ ще работя общо 36 пилата и 14 инженери. На борда на хеликоптера ще има и медицински лица, които са преминали курс на обучение.

Източник: Ретро, Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.