Ако заспиваме късно! Какви проблеми със здравето да очакваме

https://zdravno.net/bolesti/ako-zaspivame-kasno-kakvi-problemi-sas-zdraveto-da-ochakvame/132722 Zdravno.net
Ако заспиваме късно! Какви проблеми със здравето да очакваме

Качественият сън влияе на здравето

За качеството на съня отговаря хормонът мелатонин. Той започва да расте в периода от 9 до 11 часа вечерта и достига своя апогей към полунощ.Много е важно да се ляга преди 23 часа.

И причината не  е в това, че хормонът за сън помага за възстановяване на силите. Той участва в изработката и регулирането на инсулин, подобрява работата на имунитета, защитава ни от стрес и ни предпазва от злокачествените тумори, като извършва превантивни мерки.

В тази връзка, ако редовно заспиваме късно, това влияе отрицателно на здравето ни.Спецовете са открили връзка между лягането след полунощ и развитието на диабет тип 2.

Тези, които предпочитат да си лягат късно може да имат впоследствие и метаболитни нарушения. Според една от причините са късното хапване  и наднорменото тегло.

Пълните хора по-често страдат от инсулинова резистентност. Като друга причина се изтъква и нарушения на различни обменни процеси.

В това число се повишава нивото на захарта и инсулина след хапване, като количеството на лептина намалява. А той отговаря за усещането за засищане.

Нарушава се и изработката на хормона кортизол, което води до заболяване от захарна болест тип 2. Късното заспиване ни докарва още здравословни проблеми-вдига ни кръвното, отключва дихателни проблеми, предполага към наднормено тегло.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.