Безсъние и инфаркт-каква е връзката?

https://zdravno.net/bolesti/bezsanie-i-infarkt-kakva-e-vrazkata/52968 Zdravno.net
Безсъние и инфаркт-каква е връзката?

Сънят е изключително важен за нашето здравословно състояние

Нарушеният сън  оказва трайни вреди за организма ни.Според спецовете тези, които страдат от безсъние, по-често страдат от инфаркт.

По мнението на експертите страдащите от безсъние са повече жени. Все повече хора страдат от безсъние, сочат тревожните статистики.Експертите от много университети по света дават дефиниция на безсънието. По думите им то се дели на три основни фази. Това са трудно да заспиваме, да се събуждаме рано, както и да не съумеем да заспим повторно.

Тези факти са направени чрез експеримент, продължил единадесет години. В него са участвали около два милиона възрастни двойки от различни страни по света.

Изследването намерило връзка между завишения риск от инфаркт и продължителността на съня.

На базата на проучванията е открито, че тези, които спят по-малко от шест часа на нощ имат минимален риск от сърдечен удар от тези, които спят девет часа и повече.Установено е също, че най-добрата продължителност на сън е между седем и осем часа, което се оказва перфектно за здравето ни.

Доказано е също, че рискът от инфаркт заради безсъние е независимо от възрастта и половата принадлежност на хората.

Спи ли добре човек, тогава и налягането на кръвта се снижава.По-високото кръвно се провокира от кортизола, а той се повишава от безсънието.То трябва да се смята за рисков фактор за различните болести на сърцето  и кръвта.А ако сте спали под пет или шест часа, тогава риска от инфаркт нараства, е заключението на спецовете.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.