Чай от джоджен? Панацея за здраве

https://zdravno.net/bolesti/chay-ot-dzhodzhen-panaceya-za-zdrave/126635 Zdravno.net
Чай от джоджен? Панацея за здраве

Чаят от джоджен помага при много заболявания

Билката е известна сред народа още като гьозум, а биологичното й е име е обикновена мента.Растението не се използва само в кулинарията, но има и лечебни свойства.

Джодженът съдържа вещества, които облекчават спазми при храносмилането. Облекчава признаци като синдром на раздразненото черво, при подуване и болки на стомаха.

Билката помага да се намали гаденето и повръщането, помага при стомашна киселинност, защото активира производството на жлъчка. Джодженът има обезболяващи свойства и помага при болни от остеоартрит.

Помага на жени, които имат хормонални проблеми, например при поликистозни яйчници.Растението действа срещу бактерии, които причиняват чревни увреждания, както и при инфекции на дихателните пътища.

Билката е доказано, че подобрява паметта, както и настроението. Джодженът помага за когнитивните способности, както и за психичното здраве.

Растението подобрява съня, помага при психически стрес и постоянно безпокойство.

Билката помага да се премахне и лошия дъх на устата. Дъвченето на листа от джоджен или запарка от нея може да намали действието на неприятното ухание от устата.

Чаят от джоджен намалява болките в гърлото,облекчава кашлицата, лекува и настинките. Притежава антисептични, противоалергични, както и противовъзпалителни, също и антибактериални свойства.

Чаят от джоджен не бива да се използва от хроничен рефлукс, херния, от бременни. Хора с хронични бъбречни и чернодробни болести трябва да я пият внимателно.

Източник: Актуално.ком

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.