Чудо невиждано! 56 лекарства стават напълно безплатни

https://zdravno.net/bolesti/chudo-nevizhdano-56-lekarstva-stavat-napalno-bezplatni/130273 Zdravno.net
Чудо невиждано! 56 лекарства стават напълно безплатни

56 лекарства стават напълно безплатни

Това ще се случи след 1-ви април тази година. За това информира премиерът в оставка, акад. Николай Денков.За безплатните илачи са се погрижили съвместно от Здравната каса и от Министерството на финансите, съобщи още министър-председателя в оставка преди дни.

Лекарствата, които ще се приемат изцяло от касата и ще са безплатни за пациентите са за хипертония, аритмия и други подобни сърдечно-съдови болести.

„В тази връзка са включени всички лекарства, които се намират в аптечната мрежа", поясни Денков.

 Сърдечносъдовите болести са една от основните причини за високата смъртност на българите. В страната ни над 600 000 човека взимат лекарства за високо кръвно и за болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа-седемдесет и пет на сто от стойността на лекарствата си.

„За 25 години съществуване на здравната каса нито едно правителство нямаше нито силата, нито ресурсите да осигури безплатни лекарства на тези хора. Въпреки че знаеха, че по-възрастните пациенти не си пиеха лекарстват си, защото не можеха да си го позволят“, заяви Николай Денков.

Той подчерта още, че миналата година правителството обещало да поправи тази несправедливост и вече е сторено.

По думите му така хората с ниски доходи ще могат да си купят, със спестените средства, по-здравословна храна и да живеят по-качествен живот. Това било и мярка срещу демографската криза, със социален ефект, подчерта екс премиерът.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.