Диетолози предупреждават: Не яжте тези плодове и зеленчуци с кората!

https://zdravno.net/bolesti/dietolozi-preduprezhdavat-ne-yazhte-tezi-plodove-i-zelenchuci-s-korata/117689 Zdravno.net
Диетолози предупреждават: Не яжте тези плодове и зеленчуци с кората!

Някои хора обичат да ядат плодовете и зеленчуците с кората

Други обаче задължително ги белят, независимо какви плодове или зеленчуци консумират.Но диетолозите предупреждават, че някои от тях не бива да се хапват с кората. Един от тях е екзотичното манго.

Този плод е  богат на фибри, полезни за тялото полифеноли, каротеноиди и то във външния слой. Но понякога кората задържа и остатъци от пестициди и токсично вещество, познато като урушиол. Всичко това може да предизвика алергии и да вреди на организма ни. Поради тази причина експертите съветват да се бели кората на мангото.

Тези, които страдат от пептична язва, не трябва да хапват ябълките с корите. Защото са твърди и дразнят лигавицата на стомаха.А пептичната язва е ерозия на лигавицата на стомаха, която покрива стомаха или дванадесетопръстника.

Авокадото е просто немислимо да се консумира с обвивката.Също така цитрусите, като портокал и мандарина, задължително белете кората. Но лимоните може да се хапват и с кората, ако сме сигурни, че не са третирани.

Кората на червеното цвекло, алабаша и различните репи също трябва да се белят.

Но независимо дали белим кората или не, плодовете  и зеленчуците трябва да се измиват обилно с вода. Така премахваме всички замърсители, както и химичните съединения, с които са обработвани.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.