Диетолозите отсякоха: Ето колко хляб трябва да ядем на ден!

https://zdravno.net/bolesti/dietolozite-otsyakoha-eto-kolko-hlyab-tryabva-da-yadem-na-den/135323 Zdravno.net
Диетолозите отсякоха: Ето колко хляб трябва да ядем на ден!

Хлябът е неизменна част от трапезата на българина

Той е един от най-обичаните и най-мразените продукти.Хората винаги са хапвали хляб, но той се свързва с наднорменото тегло. В някои хранителни режими хлябът е напълно изключен от менюто ни. Други обаче, които го обожават, може да ядат по десетина филийки на ден.

Здравият човек може да яде до две-три филийки на ден, твърди диетологът и имунолог д-р Марина Аплетаева.

Но спецовете правят следното уточнение. Ако страдате от излишни килограми или боледувате от диабет не бива да хапвате бял хляб  и рафинирано брашно, защото съдържат бързи въглехидрати.Хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми пък не бива да консумират ръжен хляб.

По думите на спецовете зърненият хляб няма противопоказания. Стига да е направен качествено. Този вид хляб може да се консумира от хора с различни заболявания, включително и от диабетици, без да им вреди.

Зърненият хляб съдържа разтворими диетични фибри и стимулира работата на стомашно-чревния тракт. Но в при него количеството е само две-три филийки на ден.

Най-вредно за здравето е съчетанието на бял хляб със сладки храни, като мармалад например. Тази комбинация е много опасна,  категорични са експертите. Защото празните калории се усвояват бързо и се натрупват като мазнини при заседнал начин на живот.

Източник: Марица, Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.