До каква страшна болест води излишната сол?

https://zdravno.net/bolesti/do-kakva-strashna-bolest-vodi-izlishnata-sol/131997 Zdravno.net
До каква страшна болест води излишната сол?

Нов експеримент доказва колко е опасна излишната сол

Тя може да увеличи риска от хронична бъбречна болест.

Бъбреците са изключително важни органи а тялото. Те отговарят да се отстранява натрия от тялото ни. Излишъкът от натрий, съчетан с излишъка от сол в храната повишава кръвното налягане, както и риска от хронично бъбречно заболяване.

Когато бъбреците боледуват, тогава те не успяват да филтрират от тялото ни отпадъците, както и токсините от кръвта.

Натрият се намира в много от преработените храни, както и в подправките. Затова много лесно може да получите натрий чрез храната. Трябва да внимавате много, защото на ден трябва да приемате чиста сол до една малка лъжичка или по-малко на ден.

Добре е да спрете, да не задълбочите щетите повече, за да не стигнете до положение да получите хронично бъбречно заболяване.

Колкото по-дълго приемате сол във вредни количества, толкова увреждането продължава по-дълго. И тогава е по-малко вероятно бъбреците отново да се възстановят. А ако нещата се задълбочат, тогава може да се стигне до диализа и дори до бъбречна трансплантация, предупреждават експертите.

Източник: Здраве.то

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.