Ето какво правят две чаши доматен сок със здравето ни!От какви болести ни пазят

https://zdravno.net/bolesti/eto-kakvo-pravyat-dve-chashi-domaten-sok-sas-zdraveto-niot-kakvi-bolesti-ni-pazyat/140074 Zdravno.net
Ето какво правят две чаши доматен сок със здравето ни!От какви болести ни пазят

Доматите имат богат набор от витамини и микроелементи, които не се губят и при термична обработка

Заедно с това съдържат и пигмента ликопен, един от най-мощните антиоксиданти. Неговата способност да неутрализира свободните радикали е много голяма.

Това вещество действа противотуморно, укрепва имунитета, както и костната система. Също така влияе положително на тъканите и кожата, понижава възпалението, което се свързва с нарушаване на метаболизма и води до сърдечно-съдови патологии.

Доказано е, че веществото понижава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и повишава нивото на „добрия“ холестерол, освен това снижава риска от инсулт с 13 на сто.

Със серия изследвания е установено, че ликопена ни защитава от някои видове рак, като този на простатата, на млечната жлеза и не червата.

Друг експеримент  е установил, че хора, които в продължение на 13 седмици изпивали по 300 г доматен сок на ден, понижавали нивото на вредния холестерол. Това му свойство не се губи и при термична обработка.

Веществото се съдържа в пресните домати, в доматения сок, в дините, червения пипер и морковите.Доматите се препоръчват  да присъстват в диетата и на хора с високо кръвно налягане, понеже съдържат калий, който изкарва излишната течност от организма.

За да сте здрави и да се пазите от тези болести, изпивайте по 1-2 чаши доматен сок на ден. Но да внимават хора, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт.

Източник: Здраве.то, Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.