Кога: Отрови в пролетните салати отключат рак?

https://zdravno.net/bolesti/koga-otrovi-v-proletnite-salati-otklyuchat-rak/131256 Zdravno.net
Кога: Отрови в пролетните салати отключат рак?

Зелени салати, марули, лапад, репички и други зеленини заляха пазара

Всички парникови растения, най-вече зелените, съдържат нитрати, но в допустимите количества, които не са вредни.

Защото не надвишават допустимите норми. Но не е съвсем безопасно количеството им. Те се превръщат в рискови, когато вече омекнат или започват да гният.

Тогава нитратите в зелениите стават нитрити. А под въздействието на стомашните сокове и  бактериите в червата се превръщат в други съединения, познати като нитрозамини.

Те обострят гастритите или причиняват такива, дори можели да предизвикат рак на стомаха, понеже били канцерогенни, предупреждават експертите.

Скорошни изследвания са доказали, че организмът сам си произвежда нитрати, но в минимални количества, защото се нуждае от тях.

Специалистите съветват да не купуваме зелениите в опаковка, защото там бактериите се развиват свободно, тъй като зеленчуците не могат да дишат.

Консумацията на зелените салати трябва да става веднага след приготвянето им. Зелените салати, приготвяни при стайни температури и оставени са много опасни.

Много по-добре е листата да се накъсват, за да не изтичат полезните сокове. Също така е добре да се отстраняват жилките, стъблата  и част от кореновата система.

Източник: Ретро

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.