От каква захар точно се нуждае работата на мозъкът?

https://zdravno.net/bolesti/ot-kakva-zahar-tochno-se-nuzhdae-rabotata-na-mozakat/128990 Zdravno.net
От каква захар точно се нуждае работата на мозъкът?

Мозъкът е орган, която изразходва много енергия

За да снабди мозъкът с необходимата енергия, тялото изразходва почти двадесет на сто от глюкозата, която получава от храната

Тялото може да извлече енергия  и от мастната тъкан, но на мозъка му е необходима най-вече такава от глюкозата.

За да е нормално функциониращ и да е в кондиция, на мозъка му необходима постоянно глюкоза, но не може да прави запаси от нея.

Учените обаче уточняват, че не става дума за обикновената бяла захар. Мозъкът трябва да си я набави от специални източници: сложните въглехидрати.

След като се консумират, количеството на глюкозата в кръвта се увеличава и така мозъкът се набавя енергия, за да извършва нормалната си функционална дейност.

Ако се набляга на простите въглехидрати, те бързо се усвояват и също толкова бързо се снижават екстремно, след пиковите стойности. А това поставя мозъка под стрес.

Голямото количество глюкоза също вреди на мозъка. Тя предизвиква раздразнителност, влошава паметта и способите да се обучаваме, предупреждават експертите.

За нормалното функциониране на мозъка пречат газираните напитки,сладките и тестени изделия, бързата храна.Затова тези храни трябва да се намалят до минимум.

В диетата трябва да се включват зеленчуци, ядки, пълнозърнести хлебни изделия, източници на сложните въглехидрати.

Добре е също да хапваме риба, нетлъсто месо, млечно-кисели продукти,яйца, които влияят благоприятно на работата на мозъка. Добрият сън също помага.

Източник: Здраве.то

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.