Проф. Кантарджиев алармира: Не ходете в храстите, пълно е с кърлежи!

https://zdravno.net/bolesti/prof-kantardzhiev-alarmira-ne-hodete-v-hrastite-palno-e-s-karlezhi/130900 Zdravno.net
Проф. Кантарджиев алармира: Не ходете в храстите, пълно е с кърлежи!

Проф. Тодор Кантарджиев алармира да сме много внимателни

Експертът съветва да не ходим в храстите, защото вече е пълно с кърлежи. Освен това кръвосмучещи има и по неокосената трева, както и при бръшляна по дърветата.

„Навикът на майките да пускат децата си да щъкат из храстите и по голямата трева е много вреден.Влажно ли е, има ли кърлежи, не бива да се ходи по тревата, както и по голяма трева. Най-добре е да се движите по алеите“, предупреждава бившия директор на  Националния център по заразни и инфекциозни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Експертът съветва винаги да се преглеждаме след като сме били сред природата. И ако забележим по сее си кърлеж, моментално да се маха.

По думите му опасната лаймска болест се предава от възрастните индивиди. Ларвите и нимфите също могат да заразяват, но в по-малка степен.

В някои то парковете кърлежите са заразени над двадесет процента, докато в други този процент е  надолу.Ухапан ли е човек в парк, където вероятността да се зарази от опасната лаймска болест  е над двадесет процента, при свалянето му от тялото непременно трябва да се вземе антибиотик.

Първите кръвосмучещи насекоми се появяват при дневни температури над пет градуса. В следващите седмици ще се появи и вида, който пренася лаймската болест, алармира проф. Кантарджиев.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.