Сланината е полезна за сърцето! Но зависи как се консумира

https://zdravno.net/bolesti/slaninata-e-polezna-za-sarceto-no-zavisi-kak-se-konsumira/128853 Zdravno.net
Сланината е полезна за сърцето! Но зависи как се консумира

Животинска мастна тъкан е сланината

Тя  е силно калорична, бързо засища и е важен хранителен източник на енергия през зимата. Тя е присъствала на трапезата на българина от векове и до днес, както и на някои други славянски народи.

В днешно време сланината се смята за табу, защото е много калорична и повишава холестерола. Всъщност спецовете твърдят, че сланината е полезна за тялото ни, стига да се спазват някои правила за консумацията им.

Според руски диетолози количество от 30-40 грама на ден от сланината и то консумирана в първата част на деня, дори е полезна и не вреди на сърцето. Сланина за вечеря обаче само ще навреди, предупреждават експертите.

Сланината съдържа омега 3-полиненаситени киселини, които пазят сърцето  и тялото от възпалителни процеси. Сланината е богата на мастноразтворими витамини като А,Е и Д, както и на мастни киселини, които помагат да засили тялото имунитета срещу вируси и бактерии.

Немските учени съветват дори да се включи консумацията на сланина, в тези грамажи, в диетата на сърдечно болните хора.Защото наситените мазнини в нея укрепват и  пазят сърдечния мускул.

Сланината съдържа и много полезни вещества, които се грижат за изграждането на телесните клетки. Участват и в изграждането на хормоните и метаболизма на холестерола.Те извеждат токсините от тялото.В тази връзка сланината е по-добра по хранителни качества и ползи от маслото.

Източник: Здраве.то

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.