Страдаме от запек? Опасен ли е и кога да потърсим помощ

https://zdravno.net/bolesti/stradame-ot-zapek-opasen-li-e-i-koga-da-potarsim-pomosht/131326 Zdravno.net
Страдаме от запек? Опасен ли е и кога да потърсим помощ

Запекът никак не е безобиден

Той може да се лекува с лекарства, като и с промени в диетата

Но трябва да потърсите и лекарска помощ, ако нещата се задълбочат. В кои случаи трябва да потърсите медицинска помощ?

Трябва да се консултирате с лекар, ако запекът ви продължава повече от три седмици. Получили сте кървене от ректума. Незабавно трябва да се обърнете към лекар и ако видите кръв при опит за изхождане, върху тоалетната хартия, също.

Спешно потърсете помощ от доктори и щом имате болка в корема, която обаче не спира. Освен това усетите загуба на тегло, но без да има видима причина за това, както и когато не правите някаква диета.

Нормалното е да се изхождаме три пъти на ден или пък три пъти в седмицата. Затова е много важно лекарят да ви каже кой вариант е най-подходящ за вас.

Продължителният запек е  вреден и може да ни донесе куп неприятности. Като например хемороиди, също така оток на тъканите около ануса. Продължителният запек може да ни причини анални фисури. Има вероятност да ни докара и ректален пролапс,когато ректалната тъкан излиза заедно с изпражненията.

Затова не трябва да се изоставяме, а щом не успяваме да се справим с проблема, да потърсим помощ.

Източник: Здраве.то

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.