Учени съветват: За здраво сърце, включете тези храни в менюто си!

https://zdravno.net/bolesti/ucheni-savetvat-za-zdravo-sarce-vklyuchete-tezi-hrani-v-menyuto-si/137832 Zdravno.net
Учени съветват: За здраво сърце, включете тези храни в менюто си!

Световната статистика е плашеща

Сърдечносъдовите болести са една от главните причини за смъртността на планетата.

Факторите, които увеличават болестите на сърцето, са много. Такива са неправилното хранене, заседналия начин на живот, вредните навици, вредни влияния на околната среда, стрес.

Затова учени от Британската асоциация на диетолозите направиха списък с най-полезните храни за сърцето. Те съветват винаги да ги слагате на трапезата си!

Първи в списъка с полезните храни са пълнозърнестите продукти. Такива са кафявия ориз, ръжения хляб, както и изделия от пълнозърнесто брашно. Тези храни намаляват риска от смърт с около девет на сто.

На второ място учените поставят бобовите храни. Те са богати на фибри и балансират лошия холестерол.

Само една порция на ден намаляват нивото на холестерола с пет на сто. А смъртността е надолу с тридесет на сто. Те пазят от онкологични болести, инфаркт и инсулт, както и други болести на сърцето.

Неизменно полезни в тази диета са плодовете и зеленчуците, които са богати на калий. Добре е в този списък с полезни храни да добавите и рибата.

Тя е богата на мастни аминокиселини, които са полезни за сърцето. Освен това рибата съдържа калий, както и витамините В12 и В6, които намаляват риска от сърдечен удар с над двадесет на сто.

Източник: Здраве.то, Crimesbg.com

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.