Защо е полезно за здравето спането през уикенда?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-e-polezno-za-zdraveto-spaneto-prez-uikenda/142232 Zdravno.net
Защо е полезно за здравето спането през уикенда?

Забързаният начин на живот и работата често ни лишават от достатъчно количество сън

Наваксването на съня през почивните дни ни предпазва от сърдечни заболявания, сочи ново проучване. Всеки знае, че при здравословен начин на живот са ни необходими седем часа сън. Това препоръчват учените по света.

Много от нас се борят да си възвърнат този здравословен начин на живот, като се опитват да наваксат пропуснатите часове за сън.Според скорошно проучване на Европейското дружество по кардиология, спането през почивните дни намалява риска от сърдечни болести с около двадесет на сто.

Ефектът е най-осезаем при хора, които редовно не си доспиват през делничните дни. Проучването е извършено с над 90 000 човека, разделени на четири групи, според това кой е спал по-малко и кой повече през нощта.

Екипът изчислил риска от сърдечни болести на всеки участник в продължение на 14 години. Те разглеждали болничните им и смъртни досиета, данни за коронарна болест, сърдечна недостатъчност, нарушения на сърдечните ритми и инсулти.

Авторите на изследването отчитат, че има някои фактори, които ограничават изследването им. Като това, че 75% от участниците не съобщават, че са спали по-малко от седем часа през седмицата.

Източник: Crimesbg.com

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.