Защо лещата трябва задължително да присъства в менюто ни! (Неподозирани ползи)

https://zdravno.net/bolesti/zashto-leshtata-tryabva-zadalzhitelno-da-prisastva-v-menyuto-ni-nepodozirani-polzi/124790 Zdravno.net
Защо лещата трябва задължително да присъства в менюто ни! (Неподозирани ползи)

Лещата е сред любимите на българите

Тя се използва по света, най-вече на Балканите, в Близкия Изток, Франция и Индия.Растението произхожда от Централна Азия.

Лещата  е ценна храна, защото съдържа един куп полезни вещества, минерали, както и витамини.Но от друга страна е подходяща и за различни диети, понеже е бедна на калории.

Среща се в различни цветове и е позната още като „месото на бедняците“. Културата и храната е позната още на древните египтяни, гърци, също и на римляните.Датирала е в менюто на древните хора още преди около 9500 до 13 000 години.

 Една порция леща съдържа до 90 на сто необходимата доза от фолиева киселина. Тя стабилизизира имунитета, помага да работи ефикасно пикочно-половата система, засилва метаболизма, укрепва сърдечно-съдовата система, както и кръвоносните съдове.

Ястието от леща влияе добрепри язви на стомаха, на дванадесетопръстника, при колити и гастрити.Полезните вещества на лещата не се премахват след термична обработка.Тя се бори добре с възпаленията в организма, понеже е богата и на полифеноли.

А антинутриентите в нея помагат да се усвоват по-добре и останалите хранителни вещества.В лещата има и лектини, които не се намират в тялото ни. Те се свързват с останалите хранителни вещества, които им пречат да се усвояват от организма ни.

Понеже в големи количества тези вещества нарушават чревната бариера и увеличават чревната пропускливост.Лещата съдържа и танини, както и фитинова киселина. Тя притежава силни антиоксиданти и противоракови свойства.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.