Защо сме първи по смъртност от сърдечносъдови болести в Европа?

https://zdravno.net/bolesti/zashto-sme-parvi-po-smartnost-ot-sardechnosadovi-bolesti-v-evropa/120980 Zdravno.net
Защо сме първи по смъртност от сърдечносъдови болести в Европа?

Първи сме по една много черна статистика

България държи първото място по сърдечносъдови заболявания.Това е първостепенна причина за смъртността у нас, както и по света.

Основният проблем е ненавременната превенция за болестта, а не липсата на третиране.Като цяло здравеопазването трябва да се тълкува като запазване на здравето, а не лекуване на болести, категорични са експертите.

За огромно съжаление в нашата страна е много по наблегнато на лекуване на болести и спасяване от тежки случаи, а не на профилактиката. Този начин на действие спасява единици, а милиони хора са поставени в риск, твърди и топ кардиологът проф. д-р Иван Груев.

По думите му трябва да има адекватни профилактични прегледи за цялото население.

Според него трябва да имаме установяване и третиране на рисковите фактори, които за сърдечносъдовите болести са прости и вече установени.

Значение има и пола, като мъжете са по-застрашени от сърдечни болести, отколкото жените.

Има и фактори, които са обособени генетично.Но въпреки всичко превенцията си остава водеща в борбата със сърдечносъдовите болести. У нас обаче това не е добре развито, поради което и смъртността е толкова висока, категоричен е проф. д-р Груев.

След пандемията от Ковид една част от хората ходят често на прегледи, докато друга част неглижират това.В резултат остават далеч от медицинските грижи и животозастрашаващите неща се  случат, коментира експертът.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.