Жегата уврежда очите!Как да ги предпазим

https://zdravno.net/bolesti/zhegata-uvrezhda-ochitekak-da-gi-predpazim/113607 Zdravno.net
Жегата уврежда очите!Как да ги предпазим

Продължителното и често излагане на слънце вреди на очите

Слънчевата светлина може да предизвика перде, увреждане на ретината, както и различни алергии на очите. Дългото излагане на слънце е възможно да предизвика инфекциозен конюнктивит, дори може да получим рак на очите.

При много силни жеги увреждането на очите се увеличава почти с четиридесет и пет на сто.Слънчевата радиация може да предизвика рак на кожата, позната като меланом. Но много малко хора знаят, че тези злокачествени тумори може да се развият и в очите.

Затова ултравиолетовите слънчеви очи са вредни не само на кожата, но и за очите.Ултравиолетовата светлина, с опредена дължина на лъчите, може да увеличи риска от появата на перде на очите, познато като катаракта, увреждане на ретината, макулна дегенерация, която предизвиква слепота.

При голяма жега такива лъчи могат да предизвикват алергични реакции, като сълзене, също така оток на очите.

Как да пазим очите си в жегите?Спецовете съветват да носим очила със защита от ултравиолетовите лъчения през топлите дни.

Освен това задължително трябва да си мием ръцете и то често. Да не си пипаме очите с мръсни ръце.Освен това да не се търкат очите в жегите. Студената вода освежава и ги държи хидратирани, затова е добре често да си мием очите.

Задължително да се пие много вода. Защото ако сме дехидратирани и очите ни са сухи, това може да доведе до инфекции и лошо зрение.

 

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.