Средиземноморската диета си има братовчед? Какви са разликите и ползите

https://zdravno.net/dieti/sredizemnomorskata-dieta-si-ima-bratovched-kakvi-sa-razlikite-i-polzite/128652 Zdravno.net
Средиземноморската диета си има братовчед? Какви са разликите и ползите

Средиземноморската диета е един от най-препоръчваните хранителни режими

Тя се предлага на хора с наднормено тегло, на болни от диабет и високо кръвно налягане, както и такива с висок метаболитен проблем. Но тя си има и братовчед, диета позната като атлантическа.

Тя по много признаци прилича и се доближава до средиземноморската диета. Характерна е за хранителния профил на две страни-Португалия  и Испания.

Тези две държави се намират в един и същи регион и са в близост до Атлантическия океан, заради което диетата носи това име.

По думите на експерти по здравословно хранене в тези две държави населението е с най-малък процент болни от сърдечносъдови болести.

По подобие на средиземноморската диета и атлантическата набляга на цели, непреработени храни, както и на пресни ястия.

Атлантическата диета включва в себе си завишено количество плодове, зеленчуци, ядки, както и пълнозърнести храни, яйца, млечни продукти, зехтин, както и други сезонни хранителни продукти.

Но в нейната основа стоят въглехидратите, както и нишестето, също консумация на ориз, тестени изделия, зърнени храни и хляб.

Червеното месо в атлантическата диета е в умерени количества.Средиземноморската диета включва повече нисковъглехидратни продукти, както и необработени. И в нея червеното месо е в по-малки количество.

Източник: Здраве.то

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.