Атакуват ни зомби вируси! Някои са на 48 000 години (Страх или заплаха)

https://zdravno.net/bolesti/atakuvat-ni-zombi-virusi-nyakoi-sa-na-48-000-godini-strah-ili-zaplaha/130795 Zdravno.net
Атакуват ни зомби вируси! Някои са на 48 000 години (Страх или заплаха)

Промените в температурата може да ни докарат опасни вируси

Тези страшни вируси може да причинят пандемии. Един от тях е така наречения „зомби вирус“ от Сибир, предупреждават учените.

Екип от учени са направили проучване миналата година, който изследвал болести на сибирските ледове. Те са открили 13 мегавируси, които е възможно да заразят хора. Един от тях е на солидната възраст от 48 хиляди години.

Заради корабоплаването и новите маршрути във водите на Арктика хората може да бъдат изложени на различни инфекции, както и на тяхното глобално разпространение.

Заради което спецовете са планирали мрежа от наблюдение в Арктика, за да открият ранни случаи на заболяване, причинени от  древните микроорганизми.

Така ще се осигури и карантина и медицинско лечение на хора, които може да бъдат евентуално заразени, за да не напуснат тези области.

Все пак това е областта на теоретичното предположение. Но експертите не изключват и тази възможност.

Понеже във вечно замръзналите части на страната започва разтапяне на ледовете. В тези райони има лед, който е на десетки, стотици, дори хиляди и милиони години.И в него, предпазени от светлината и от кислорода, има вируси, които не сме срещали до момента.

Според проучванията от последните години вирусите от преди милиони години са запазили активността си в тежки условия и способността си да заразяват.

Хубава новина е , че досега учените не са открили такива древни вируси, които да заразяват хора.Но ако ги има, тях определено досега не сме срещани в живота си, споделят експертите.

Източник: Ретро

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.