Хора с коя кръвна група предпочитат да хапят комарите?

https://zdravno.net/bolesti/hora-s-koya-kravna-grupa-predpochitat-da-hapyat-komarite/114483 Zdravno.net
Хора с коя кръвна група предпочитат да хапят комарите?

В света съществуват над 3000 вида комари, като само някои хапят хората

Известно е, че само женските комари смучат кръв, защото им е необходима, за да си набавят протеин за яйцата си.Ухапването става през хобот, като после се появява сърбеж или подуване, дори алергична реакция, а и тези насекоми пренасят зарази. Кои хора са предпочитани от комарите и защо, дълго време са се питали учените. Едни от предположенията са заради телесната миризма, цвета на кожата, температурата или микробите, живеещи по кожата. Може да влияе и въглеродния диоксид, издишван от хората, алкохола или храната, която консумират.

Според изследванията комарите хапят повече хората, които се потят повече, имат по-тъмен цвят на кожата и определени микроби по кожата. Със сигурност обаче причината не може да се установи, защото някои химични вещества привличат комарите, други-не.

Трудността идва оттам, че хората произвеждат различни химикали, според различните обстоятелства. Топлината, влагата и въглеродния диоксид се отделя при хората, които издишват повече или по-често.Това може да е заради по-голямата телесна маса. Но едновременно с това по-слабите не се хапят по-малко от комарите.

Има проучвания, свързани и с коя кръвна група предпочитат комарите. От експеримента стана ясно, че насекомите не предпочитат хора с кръвна група А, а най-харесват тези с кръвна група О.Но пък щом комарът ухапе човек с кръвна група О, той по-лесно ще изкара маларията, ако е заразен с нея, отколкото с останалите групи на кръвта.

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.