Искате здрав сън и бърз метаболизъм? Вечеряйте само в този час

https://zdravno.net/bolesti/iskate-zdrav-san-i-barz-metabolizam-vecheryayte-samo-v-tozi-chas/143769 Zdravno.net
Искате здрав сън и бърз метаболизъм? Вечеряйте само в този час

Последното хранене за деня е важен за здравето ни

Часът на вечерята е отговорна за здравия сън, бързия метаболизъм  и работата на храносмилателната система.

Вечерта метаболизма се забавя, затова обилната вечеря води до разстройство в съня и трудно храносмилане.

Тези, които вечерят късно натрупват повече мазнини, понеже консумират повече калории, които не могат да се разградят  и затова пълнеят. В резултат нивата на кръвната захар се повишава, което пречи на тялото лесно да преработи консумираната храна.

Затова диетолозите препоръчват да се вечеря рано, между 5 и 7 часа вечерта. Защото метаболизмът е най-силен през светлата част на деня,  а вечерта се забавя.

Ранната вечеря има повече предимства. Тялото има повече време да преработва храната, което намалява риска от лошо храносмилане, киселинен рефлукс  и киселини.

Почива си по-добре, вместо да се фокусира на разгради тежката храна.Серия изследвания показват, че хората, които вечерят по-рано изгарят повече мазнини за една нощ отколкото хора, които по-късно консумират последното си ядене за деня.

Обикновено хората вечерят между 18 и 20 часа вечерта. В такъв случай трябва да закусите не по-късно от 8 часа, а последното хранене трябва да приключи след 12 часа максимум.

Късната вечеря след 20 часа понякога е неизбежна. Но избирайте по-леки храни като салати, зеленчуци, постни протеини, на малки порции, без сладкиши и бързи въглехидрати.

Източник: Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.