Какви рискове крие: Или полезният чесън за кого е вреден?

https://zdravno.net/bolesti/kakvi-riskove-krie-ili-polezniyat-chesan-za-kogo-e-vreden/130177 Zdravno.net
Какви рискове крие: Или полезният чесън за кого е вреден?

Всеки знае за ползите на чесъна

Този миризлив зеленчук е особено ценен при настинки, грип, както и за предпазване от сериозни заболявания. Защото той засилва имунната система. Чесънът е отлична превантивна мярка, но все пак трябва да се консумира внимателно.

Чесънът съдържа много етерични масла и други вещества, които ни предпазват от вируси и бактерии. Съдържа много витамини, антиоксиданти, както и минерали. Затова трябва да се включи в ежедневната диета, но има и рискове, за които трябва да се знае.

Чесън не бива да хапвате, ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт. Най-вече ако имате възпаления и то в напреднал стадий.

Миризливият зеленчук не се препоръчва и за хора, които страдат от панкреатит, холецистит, както и от хронични бъбречни и чернодробни болести.

Етеричните масла в чесъна са много силни, затова трябва да се използва внимателно от хора, които имат някои кожни болести, заболявания на очите и тези, които са склонни към алергии.

За да поддържате имунитета, както и да се спасите от вируси и бактерии, също и да поддържате здрава сърдечно-съдовата система, трябва да консумирате само по една или две скилидки на ден.

Чесън може да използвате и за инхалация. За целта разрежете една или две скилидки, като ги поставите в купа и поемете няколко дълбоки вдишвания.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.