Какви витамини е добре да приемаме през есента?

https://zdravno.net/bolesti/kakvi-vitamini-e-dobre-da-priemame-prez-esenta/117406 Zdravno.net
Какви витамини е добре да приемаме през есента?

През есента е добре да приемаме няколко вида витамини

През този сезон стресът се увеличава, имунната система отслабва и ни „нападат“ хроничните болежки.

Струва си да разберете какъв недостиг от витамини имате, като си направите тест, съветват експертите.Това е важен процес, защото витамините участват в много жизненоважни процеси на организма.

На първо място през есента е добре да приемате витамин Д. Той ни защитава от вируси и бацили.Когато навън няма слънце, тогава се нуждаем от този витамин. Втората важна група витамини е А.Той играе роля за здравето на белите дробове, сърцето, както и за зрението. Той се съдържа в пресните плодове и зеленчуци, които през зимата намаляват.

Следващият необходим витамин е магнезия. С негова помощ се  борим срещу стреса.

С идването на есента организма ни изпитва нужда и от омега-3.Тялото не го произвежда само, има го в рибите и рибеното масло. Но дори и жителите на Япония изпитват недостиг от него, въпреки че основната им храна е морска.

Но според спецовете недобре сами да си предписваме витамини. А да се тестваме за недостиг на витамини и минерали.

Препоръчително е към полезните витамини да включим и цинк. Има доказателства, че дефицитът на микроелемента селен влия на плодовитостта.

Витамин С е полезен при настинки и вируси. Но свръхприемът му може да ни докара камъни в бъбреците. Витамините от група В лекуват болести на нервната система, а В12 се използва да се лекува алкохолната зависимост.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.