Какво да правите и да не правите веднага след хранене?

https://zdravno.net/bolesti/kakvo-da-pravite-i-da-ne-pravite-vednaga-sled-hranene/116127 Zdravno.net
Какво да правите и да не правите веднага след хранене?

Някои правила, преди и след хранене, удължават живота и ни гарантират здрав стомах

Храносмилателната система е чувствителна и за нея трябва да се полагат много грижи.

Според мнозина, след обилно хранене, трябва да се разходите веднага. Така се топят калории. Но това не бива да се случва, защото се получават киселини и киселинен рефлукс. Разхождането трябва да стене минимум 15-20 минути по-късно.

Плодовете не бива да се консумират като десерт след хранене.Защото щом се консумират така, те ферментират в стомаха и вкисват. Затова трябва да се хапват час преди хранене и минимум два, след като сме се нахранили.

Експертите съветват да не се пие чай веднага след хранене. Защото той се свързва с желязото в храната и не дава възможност да се усвоява от организма.Топлата напитка да се пие най-малко час след хапването.

Вредно е да си лягаме веднага след хранене. Защото част от съдържанието в стомаха може да се върне в хранопровода и да предизвика киселини. Затова лягането трябва да се отложи с около два часа.

Веднага след хранене да не се поемат студени храни, като сладолед например. А да се приемат няколко глътки топла вода. Така даваме на тялото топлина и енергия. Същото действие имат и топлата, отпускаща вана, но минимум половин час след като сме се нахранили.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.