Кои първи признаци съобщават за ревматоидния артрит?

https://zdravno.net/bolesti/koi-parvi-priznaci-saobshtavat-za-revmatoidniya-artrit/53118 Zdravno.net
Кои първи признаци съобщават за ревматоидния артрит?

Ревматоидният артрит е автоимунно

Причините за това болезненото заболяване все още не са известни.То поразява ставите, но може да причини и възпаление на органите в тялото ни.

Според някои експерти причините са в генетичната предразположеност, промени на хормоните при жените, заради бактерии, при силен стрес, както при алергични и стресови ситуации.

При жените болестта се проявява по-често, три пъти повече от мъжете. И то в по-напреднала възраст. Най-вече засяга дамите след 40-те и преди 60-те им години. Констатирани са случаи и при деца.

Болестта атакува ставите, които отичат, подуват се и болят. При нея имунната система погрешно атакува ставите.Те стават сковани или напротив хлабави, нестабилни, болезнени и губят подвижността си.

Възпалението разрушава сухожилията, костите и хрущялите, които поврежда ставите.Но възпалението на ставите е необратим процес и затова е важно да се диагностицира навреме, за да се лекува и облекчи състоянието.

Но само специалист може да диагностицира болестта. Това става не само с прегледи, но и с редица изследвания, както и с ултразвук.

Често първите признаци на болестта се бъркат с умора, причинена от настинка или липса на някои важни витамини.

Затова при наличие на необичайни симптоми  е добре да се обърнете за консултация към специалист. Само тогава може да се разбере, че наистина страдате от ревматоиден артрит.

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.