Мистериозна болест от Индия ни покосява смъртоносно

https://zdravno.net/bolesti/misteriozna-bolest-ot-indiya-ni-pokosyava-smartonosno/118733 Zdravno.net
Мистериозна болест от Индия ни покосява смъртоносно

Опасна зараза идва от Индия

Мистериозна болест, идваща от плантации с палми ни покосява смъртоносно. Това алармират световните здравни власти.

Инфекцията се пренася от кърлежи и се разпространява мълниеносно по целия свят.Много спецове твърдят, че преди това болестта е била ендемична, тоест свойствена само за дадена местност или район.По думите на учените тя е съществувала векове наред между приматите, птиците и гризачите в регион на Индия.

Спецовете я наричат още горска болест или маймунска треска. Открита е през 1957 година, след като избухнала епидемия в индийския град  Шивамога.

Следващите десетилетия се разпространява само в региона. Но през 2013 година за първи път есе заразяват и в Америка.Огнищата са концентрирани предимно в селски райони, разположени близо до гористи местности.

Но в последно време се забелязва една тревожна тенденция. И тя е, че се забелязва бум на зоонозните заболявания. Тези болести-паразитни и предизвикващи инфекции се предават от животните на хората, както и обратно..

Изсичането на горите, както и изменението на климата са най-честите причини хората да боледуват все по-често от вируси.Това е повлияло и на популациите на кърлежите, основните приносители на тези заболявания.Експертите се опасяват, че обезлесяването и близкото контактуване между човечеството, животинските видове и тези, които пренасят инфекции, има вероятност да причинят пандемия.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.