Могат ли сандвичите на плажа да ни разболеят?

https://zdravno.net/bolesti/mogat-li-sandvichite-na-plazha-da-ni-razboleyat/139037 Zdravno.net
Могат ли сандвичите на плажа да ни разболеят?

Лято е, на морски ваканции сме

Често носим на плажа сандвичи, но дали тази храна е безопасна за здравето? По думите на спецовете тя е доста рискована, а вероятността да се разболеем е голяма.

В същото време здравните власти регистрираха бум на чревните болести, като те са се увеличили близо с 50 на сто в сравнение с миналата година.

Лятото е времето, през което ставаме по-лениви и не спазваме толкова стриктно хигиенните навици. Освен това голямото струпване на повече хора на едно място затруднява санитарния контрол  и съхраняването на храната.

Лекарите съветват да внимаваме с храните, които взимаме на плажа. Задължително условие е продуктите да са много съвестно измити, освен това да бъдат изложени за кратко на високите температури на плажа.

Дори да имаме хладилна чанта, това не е гаранция, че вкусовите качества не ще се променят или няма да се развие някаква микрофлора-вирусна или бактериална.

Симптомите са почти идентични, като коремна болка, мъчителни колики, гадене и повръщане.

Не се препоръчва на плажа да носим също така полуготова храна или готови хлебни изделия с месни продукти. Бърза салата със зърнени продукти или риба е доста по-добра идея.

Особено рисковани през жегите са тежките сандвичи с месо и майонеза. Хамбургери и пържени картофи, дори опаковани, също не са подходящи за летните жеги на плажа.

Източник: Crimesbg.com

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.