Направо да не повярваш! Не само захарта е „виновна“ за диабета

https://zdravno.net/bolesti/napravo-da-ne-povyarvash-ne-samo-zaharta-e-vinovna-za-diabeta/123973 Zdravno.net
Направо да не повярваш! Не само захарта е „виновна“ за диабета

Не само захарта е западозряна за развитието на диабет

Солта би се оказала последната заподозряна за това коварно заболяване. Но последните медицински изследвания преобръщат тази представа. Шведски и финландски учени предупреждават, че тези, които консумират на де окоро 2800 милиграма сол, равно на лъжичка и четвърт  и повече може да развият диабет тип 2. И това е 72 на сто от случаите.

Мащабно проучване на английски учени потвърждава тезеи резултати. В него участи еса взели над 400 000 души. Участниците били различни по пол, по възраст, образование, по доход, както и пушачи, пиячи, с различна физическа актимвност, с висок холестерол и индекс на телесната маса.

Досегашните проучвания не търсеха връзката между развитие на диабети  натриевия хлорид. Но вече е установено, че диета с висок прием на сол може да доведе до диабет тип 2 или известно като преддиабетно състояние.

Нашата стране е сред тези държави, които консумираме доста сол. Дозата е една малка лъжичка общо от всички храни, като в това число влизат и солта в готовите храни, за коит не си даваме сметка.Американски специалисти са установили, че 75 процента прием на сол дневно получаваме от преработените храни.Затова спецовете препоръчват внимателно със солницата.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.