Не само захарта е отговорна за диабет тип 2!

https://zdravno.net/bolesti/ne-samo-zaharta-e-otgovorna-za-diabet-tip-2/120917 Zdravno.net
Не само захарта е отговорна за диабет тип 2!

Според ширещото се мнение консумирането на повече захар може да ни причини диабет тип 2

Но на базата на последните проучвания за това е отговорна не само захарта, но и солта.

Изследването продължило повече от двадесетина години, като в него участвали около 40 000 човека. Изследователите в университет в Англия проучвали какъв  е дневния прием на сол на участниците всеки ден.

След като консумирали повече количество сол на ден, около 13 000 от тях се разболели от диабет тип 2.

 На базата на експеримента се е установило, че при приема на сол, измерено чрез натрия в урината са се повишили нивата на хормона на стреса на кортизола. Това, от своя страната е свързано с повишаване на кръвното налягане и намалената ефективност на хормона инсулин.

Именно инсулинът контролира нивото на кръвната захар и е важен за евентуалното развитие на диабет от тип 2.

Хората с диабет тип 2, които често страдат и от високо кръвно налягане, са забелязали следното. И то е, че здравословното им състояние се е подобрило, след като се хапвали храни с по-малко сол.

Според експертите тези, които са предразположени към болестта, трябва да избягват и готовите храни, в които има завишено количество сол.

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.