Нова диагноза удря сърцето и бъбреците ни

https://zdravno.net/bolesti/nova-diagnoza-udrya-sarceto-i-babrecite-ni/126335 Zdravno.net
Нова диагноза удря сърцето и бъбреците ни

Нова болест засяга едновременно сърцето, кръвоносните съдове, както и бъбреците

Това са открили американски кардиолози. Наричат заболяването „сърдечносъдов бъбречен метаболитен синдром“. Това е нова обобщение на заболяване, което се свързва с наднорменото тегло, както и с диабет тип 2.

До момента се споменаваше само метаболитен синдром, но болестта е много повече от това. Причините, заради които възниква болестта,  са съвременния начин на живот, както и със свързаните заради това последствия.

И те са комбинация от затлъстяване, високо кръвно налягане, както и висок процент на триглециридите и нисък холестерол. Към тази амалгама влиза и инсулиновата резистентност.

Но заедно с диабет тип 2 се отключват  и сърдечносъдови болести. Те, в комбинация с метаболитните нарушения, водят до бъбречни болести.

Според асоциацията в Америка всеки трети американец има поне три рискови фактори от така изброените. Този сърдечен синдром уврежда с времето и бъбреците. Най-вече се засягат телцата в бъбреците, както и каналите им. Това предизвиква загуба на работата на бъбреците, което пък удря и пречи на работата на сърдечния мускул.

Това причинява омагьосан кръг, с който лекарите се сблъскват в практиката си. Пациенти с подобни болестни симптоми се лекуват от различни специалисти.

Но не постигат резултати, ако пациентите не променят начина си на живот, болестта прогресира.

Според специалистите причината се корени най-вече в прекомерно натрупване на мастна киселина в коремната кухина.

Това води до възпалителни процеси, повишен оксидативен стрес, инсулинова резистентност, както и нарушаване на функцията на кръвоносните съдове.

Източник: Ретро

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.