Правете това! И ставите ви ще останат здрави и еластични

https://zdravno.net/bolesti/pravete-tova-i-stavite-vi-shte-ostanat-zdravi-i-elastichni/132240 Zdravno.net
Правете това! И ставите ви ще останат здрави и еластични

Важно е до дълбока старост да запазим здравината на ставите

За да се получи това, необходим е баланс между напрежението и компресията. Това съветва руският ортопед д-р Владислав Воробиевски.

Ако се наруши балансът, това води до износване на ставите. По думите на лекаря трябва да се спазват няколко правила, за да се радваме до дълбока старост на здрави стави.

За да са здрави и работещи, ставите се нуждаят от ежедневно движение. Липсата на движение може да наруши здравето им, защото така не се снабдяват достатъчно с хранителни вещества и кръв.

Редовните упражнения гарантират доброто здраве и гъвкавост на ставите. Но ако упражненията са много интензивни или са неправилни, тогава ефектът може да е обратен и те да се повредят. Затова преди да започнете физическа активност, обърнете се към вашия лекар или треньор, съветва експертът.

Ако страдате от ставни болести, тогава се нуждаете от определена диета.Плодовете и зеленчуците пазят ставите от увреждане, защото съдържат антиоксиданти. Мазните риби, богати на омега 3-киселини също се грижат за здравето на ставите.

Протеинът също се грижи за здравето и гъвкавостта на ставите. Избягвайте преработените храни и прекалената консумация на захари, защото те им вредят, предупреждава доктора.

Също така е необходимо да се пие много вода, защото тя смазва ставите.

Източник: Актуално.ком, Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.