Проф. Тодор Кантарджиев: Очаква ни бум на грипа през следващите седмици!

https://zdravno.net/bolesti/prof-todor-kantardzhiev-ochakva-ni-bum-na-gripa-prez-sledvashtite-sedmici/125178 Zdravno.net
Проф. Тодор Кантарджиев: Очаква ни бум на грипа през следващите седмици!

Следващите седмици се очаква удвояване на грипните вируси

За това алармира проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център за заразни и паразитни болести.

Медици сочат, че от началото на декември се увеличават случаите на пациенти, получили белодробни усложнения след прекаран Ковид и грип.Особено след празниците заболеваемостта от коронавирус са се увеличили драстично.

Лекарите сочат, че Ковид се разпространява, защото много хора не искат да бъдат диагностицирани, за да не бъдат поставени под карантина.

Потърсилите медицинска помощ успяват да се излекуват, докато останалите получават усложнения и стигат до пневмонии, алармират лекарите.

Този път Ковид протича по-леко, но за съжаление пневмониите след него не са рядко усложнение, коментират те.А в Европа доминира грип А.

Острата фаза на коронавируса най-често протича с раздразнение в гърлото, както и температура към 38 и 38,5 градуса.Грипът пък се отличава с по-висока температура, болки в мускулите и ставите, както обща отпадналост.

Мерките за предпазване и от грип, и от коронавирус, са едни и същи. Да се носят маски на места, където има по-голямо струпване на хора, задължително в болниците, където вероятността да се заразим е голяма“, предупреждава проф. Кантарджиев.

Източник: Вести.бг

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.